Historiskt klimatavtal slöts i Paris

Text: Maria Österlund, källor HS, HBL
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 16.12.2015

Mötet i Paris tog lång tid, men det blev ett klimatavtal till slut. Hela 195 länder är med i världens första bindande klimatavtal.

I ett par veckor har världens länder förhandlat  Frankrikes huvudstad Paris. Målet var att komma överens om att minska på utsläppen som värmer upp klimatet. På lördag i förra veckan lyckades man enas om ett avtal. Enligt det ska länderna minska sina utsläpp så att medeltemperaturen på jorden stiger mindre än två grader.

Trafik och kraftverk som använder olja, stenkol eller andra fossila bränslen orsakar växthusgaser. Dessa gaser gör så att det blir varmare på jorden. Uppvärmningen har allvarliga följder. Det blir hett och torrt på vissa områden. Isen vid polerna smälter och havsytan stiger. Det blir vanligare med stormar och översvämningar. Vissa öar kan bli helt översvämmade så att man inte kan bo där.

Nu har länderna enats om att medel- temperaturen på jorden får stiga mindre än två grader. Om man klarar det förändras klimatet på jorden inte så mycket. Det här ska man nå genom att börja använda mera miljövänlig teknik och sluta använda fossila bränslen som olja och stenkol.

Alla länder ska mäta sina utsläpp och öppet berätta om dem. De rika industriländerna ska hjälpa de fattiga utvecklingsländerna. På så sätt kan också fattiga länder använda bättre teknik och minska sina utsläpp.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)