Hjälpen når långsamt fram i Nepal

Text: Petri Kiuttu, källor FNB, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 06.05.2015

Det är svårt att få fram hjälp till Nepal som har drabbats av jordbävning. Landet är bergigt och många vägar har förstörts. Flygplatsen är också överbelastad.

En kraftig jordbävning inträffade i landet Nepal i Asien i slutet av april. Ungefär 7 500 personer dog i jordbävningen. Över 15 000 personer är skadade. Jordbävningen påverkar åtta miljoner människors liv. Det är en fjärdedel av Nepals befolkning.

Bergskedjan Himalaya gör det svårt att transportera hjälp till landbygden. Flygplatsen i huvudstaden Kathmandu är överbelastad och myndigheterna vet inte hur mycket hjälp som  behövs. Det fattiga landet Nepal är i kaos. Den här jordbävningen var den svåraste i historien.

Den här veckan började amerikanska arméhelikoptrar flyga hjälp ut till landbygden.  Området Sindupalchok hör till de värst drabbade. Där har nästan alla byggnader rasat. Nepals regering har uppmanat utländska hjälparbetare att åka hem.

Kommunikationsminister Minendra Rijal säger att räddningsarbetet i Kathmandu nu är färdigt. Nepal vill sköta resten själv. Hela 4 000 personer från 34 olika länder har deltagit i hjälparbetet.

Under veckoslutet hittades kropparna av 100 människor. De hade begravts under ett snöskred. På grund av jordbävningen blir det inget klättrande i världens högsta berg Mount Everest i år. Klättringslederna är skadade.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)