Hongkongbor demonstrerar för demokrati

Text: Maria Österlund, källor HS, HBL
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.10.2014

Tiotusentals människor har demonstrerat på gatorna i Hongkong i mer än en vecka. Demonstranterna kräver att de ska få välja sin ledare i fria val. Det vill ändå inte den kinesiska regeringen gå med på.

Hongkong är en region i Kina som har självstyrelse. Regionen består av en halvö och många öar och ligger vid kusten i östra Kina. Där bor omkring sju miljoner invånare.

Området var länge en koloni som hörde till Storbritannien. Hongkong var känt för att ha en mycket fri ekonomi.

År 1997 överlämnades Hongkong till Kina. Det bestämdes då att Hongkong skulle få behålla sitt eget ekonomiska och politiska system i minst 50 år.

Invånarna i Hongkong har större friheter än kineser som bor i det övriga Kina. Hongkongbor har större rättigheter att fritt säga vad de vill. Internet censureras inte heller i Hongkong på samma sätt som i Kina.

Kinas centralregering hade lovat att Hongkongs ledare skulle få väljas genom fria val senast år 2017. Men nu har den kinesiska regeringen meddelat att ledaren ska väljas bland kandidater som regeringen har valt ut och godkänt på förhand.

I Kina är det kommunistpartiet som har makten och där tillåts inga protester. På grund av censuren vet inte människor i det övriga Kina så mycket om demonstrationerna som pågår i Hongkong.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)