Hongkongbor demonstrerar mot lagförslag

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.06.2019

Hundratusentals människor i Hongkong demonstrerar mot ett lagförslag de inte gillar. De vill också att områdets ledare Carrie Lam ska avgå.

Hongkong är en region i södra Kina som styrs på ett speciellt sätt. Hongkong hörde länge till Storbritannien. År 1997 överlämnades Hongkong till Kina. Det bestämdes ändå att Hongkong i 50 år framåt ska styras enligt annorlunda regler än resten av Kina.

Hongkong har delvis självstyrelse. Där finns större pressfrihet och yttrandefrihet än i Kina. Där finns också en annorlunda öppen marknadsekonomi. Hongkong har egen valuta, Hongkongdollar.

Det är Kina som ansvarar för Hongkongs försvarspolitik och utrikespolitik.

Nu finns det ett lagförslag som säger att människor som är misstänkta för brott ska kunna utlämnas till Kina. Det här godkänner inte Hongkongborna. De säger att en sådan lag kan användas på fel sätt. De misstänker att personer som Kina inte gillar kan utlämnas från Hongkong av politiska skäl.

Hongkongborna har demonstrerat redan i flera dagar. De kräver att lagförslaget skrotas.

På lördagen meddelande Hongkongs ledare Carrie Lam att man skjuter upp lagförslaget. Men Hongkongborna är inte nöjda. De fortsätter att demonstrera och protestera. De vill att lagförslaget ska skrotas helt och att Carrie Lam ska avgå.

Demonstrationerna är de största i Hongkong på 22 år. Proteströrelsen säger att en miljon människor deltog i demonstrationen på söndagen. Polisen i Hongkong säger ändå att bara 240 000 personer deltog.

Källor HBL, HS, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)