Hundra år sedan första världskriget

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.11.2018

Ledare från tiotals länder träffades i Frankrikes huvudstad Paris i söndags. De deltog i en högtid där man mindes att det första världskriget tog slut för 100 år sedan.

Ländernas ledare samlades vid triumfbågen i Paris. Bland andra kom Rysslands president Vladimir Putin, USA:s president Donald Trump och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Också Finlands president Sauli Niinistö var där.

Många ledare var bekymrade över att nationalismen blir allt starkare.

– Trångsynta nationalistiska åsikter kan igen få fotfäste, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Merkel sade att många redan tänker på freden som en självklarhet. Hon betonade att vi måste jobba för att få behålla freden.

Frankrikes president Emmanuel Macron talade om fred och om att det är viktigt att tala med varandra. Han sade att konflikter ska lösas med ord i stället för med vapen.

16 miljoner människor dog

Det första världskriget tog slut den 11 november 1918 klockan 11. Kriget räckte i fyra år, från 1914-1918. Ungefär 16 miljoner människor dog i kriget.

Det första världskriget utkämpades främst i Europa. Det var centralmakterna och ententen som stred mot varandra. På centralmakternas sida stred Tyskland, Österrike-Ungern och Turkiet. Ententen bestod av Frankrike, Storbritannien, USA och Ryssland. Det var Ententen som vann.

Det första världskriget ledde till att flera stora länder i Europa föll sönder. Många delar av Ryssland, Turkiet och Österrike-Ungern blev självständiga. Också Finland blev självständigt under första världskriget. Kriget hade gjort Ryssland svagare och Finland fick en chans att bli självständigt.

Källa STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)