Hundratals döda civila hittades i Ukraina

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 06.04.2022

Flera hundra människor har hittats döda i staden Butja i Ukraina. De döda hittades efter att de ryska soldaterna hade lämnat staden.

Bilderna från gatorna i Butja har upprört människor i hela världen. Bilderna visar människor från Butja som har skjutits på gatan. En del av de döda har fått sina händer ihopbundna på ryggen. En del av de döda människorna har man försökt bränna upp. Det verkar som att flera hundra människor har kastats i stora massgravar.

Ryssland anklagas för krigsbrott

Ukrainarna säger att 400 människor har dödats. Det här är vanliga civila invånare i Butja, alltså inte soldater. Internationella avtal säger att det är förbjudet att döda civila fast det är krig. Därför anklagar nu västländerna de ryska soldaterna och Rysslands ledare för krigsbrott.

USA:s president Joe Biden sade att Rysslands president Vladimir Putin är en krigsförbrytare. Ukraina och västländerna kräver att morden i Butja undersöks. De kräver också att de skyldiga döms för sina brott.

På grund av de grymma saker som har hänt i Butja, har västländerna infört ännu flera sanktioner mot Ryssland. Till exempel slutar nu Europeiska unionen köpa stenkol från Ryssland.

De ryska ledarna säger att ryska soldater inte har dödat invånare i Butja. De ryska ledarna påstår att det är ukrainare som försöker få det att se ut som att ryska soldater har gjort dessa brott. De ryska ledarna påstår alltså att ukrainarna har dödat flera hundra av invånarna i sitt eget land.

Striderna flyttar till östra Ukraina

När den ryska armén drar sig bort från vissa områden i Ukraina kan man upptäcka flera grymma brott. Det här tror Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Den ryska armén drar sig bort från området nära Ukrainas huvudstad Kiev. Butja ligger nära Kiev.

Ryssland flyttar nu sina soldater från området nära Kiev till östra Ukraina. Där kommer striderna troligen att bli allt hårdare de kommande dagarna.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)