Hur många människor ryms på jorden?

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 14.03.2018

FN förutspår att mängden människor på jorden kommer at vara störst år 2100. Då är vi 11 miljarder. Sedan börjar folkmängden minska.

Nu är vi människor sju miljarder. Mest människor lever nu i Kina och näst mest i Indien. I bägge länderna lever ungefär 1,4 miljarder människor.

Om några år kommer det att finnas fler människor i Indien än i Kina. I slutet av 2000-talet kommer ändå mängden människor att minska i både Indien och Kina. Det beror på att familjerna i båda länderna blir mindre. Familjerna skaffar alltså färre barn.

Folkmängden ökar i Afrika

Däremot kommer mängden människor att öka mycket i Afrika. En afrikansk mamma föder i medeltal fem barn. I resten av världen föds det hälften mindre barn än i Afrika.

FN förutspår att det kan finnas över fyra miljarder människor i Afrika år 2100. Det här kan leda till att väldigt många afrikaner flyttar till Europa där levnads- standarden är högre. Det kan komma mycket fler immigranter än det har kommit flyktingar till Europa de senaste åren.

Folkmängden i Europa sjunker om det inte kommer inflyttare. Men alla ryms ändå inte här. FN och många experter hoppas att resten av världen ska hjälpa Afrika. Afrikanerna måste få utbildning, företag och arbetsplatser i sina hemländer.

  Källor FN-förbundet, maailma.net, Yle, Uusi Suomi, Statistikcentralen

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)