I Kina protesterar folket mot stränga coronaregler

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 01.12.2022

Många kineser protesterar mot coronabegränsningar. Demonstrationerna är ovanligt stora.

I slutet av november skärpte Kina coronabegränsningarna. Begränsningarna i Kinas huvudstad Peking är mycket stränga. Alla skolor är stängda. Människorna måste ta ett coronatest varannan dag. Nästan alla butiker är stängda. Miljontals människor måste hållas hemma eftersom de är i karantän på grund av coronaviruset. Hela städer har stängts.

Peking är inte den enda staden i Kina där folk demonstrerar. Människor protesterar bland annat också i de kinesiska städerna Shanghai och Wuhan. Människorna kräver att Kinas president Xi Jinping ska avgå. Det är väldigt ovanligt att människorna i Kina protesterar så synligt.

Den kinesiska myndigheterna säger att begränsningarna är hårda för att det nu finns rekordmånga coronasmittade i Kina. Men kineserna är trötta och utleda på de stränga reglerna över hur man leva. Kina har haft coronabegränsningar i nästan tre år.

Kinesisk polis har ökat säkerhetsåtgärderna. Polisen har tagit tillfånga demonstranter. Den kinesiska polisen arresterade till och med en journalist från brittiska rundradiobolaget BBC. BBC-reportern arbetade i Shanghai och greps i slutet av november av den kinesiska polisen när han följde demonstrationerna.

Kinas ledare vill att ingen ska smittas av coronaviruset. Coronaviruset har ändå spridit sig långt och snabbt i Kina i höst.

Demonstranterna visar upp tomma vita papper. Det vita papperet i storlek A4 betyder att det inte finns någon yttrandefrihet i Kina. Bilden är tagen i Shanghai den 27 november.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)