ICAN: Kärnvapen bör förbjudas

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.10.2017

Organisationen ICAN kräver att alla kärnvapen i hela världen förbjuds. ICAN fick Nobels fredspris i början av oktober.

Organisationens namn ICAN kommer från de engelska orden International Campaign to Abolish Nuclear Wapons. Det betyder kampanjen som vill förbjuda kärnvapen.

Ungefär 500 organisationer från 100 länder är med i ICAN. Dessa är miljö-, människorätts-, utvecklings- och fredsorganisationer.

Det var den norska Nobel- kommittén som gav fredspriset till ICAN. Kommittén anser at ICAN har fört fram vilka rysliga följderna är om man använder kärnvapen. Kommittén konstaterade att risken för att kärnvapen används nu är större än på länge.

Nordkorea har till exempel gjort flera test med kärnvapen och missiler. Landet har hotat sina grannländer med kärnvapen.

I somras godkände FN (Förenta Nationerna) ett avtal som förbjuder kärnvapen. 122 länder har godkänt avtalet. Kärnvapenstaterna har inte godkänt avtalet. ICAN:s kampanj var med och skapade avtalet.

Det finns nio länder i världen som har sammanlagt 15 000 kärnvapen. Dessa länder är USA, Ryssland, Storbritannien, Kina, Frankrike, Indien, Pakistan, Nordkorea och Israel.

ICAN säger att kärnvapen inte skapar trygghet fastän kärnvapenländerna tror det.

Källa FNB

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)