Indien – en 70-årig stormakt

Text: Petri Kuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 30.08.2017

Indien fyller jämna år i år. I mitten av augusti firade Indien 70 år som självständigt land.

Indiens premiärminister Narendra Modi höll ett tal i Delhi på självständighetsdagen. I talet bad han indierna stå emot religiöst våld. Modi betonade att det inte finns någon plats för extremrörelser i Indien. Och inte heller för intolerans eller religiöst våld.

Modis parti, det indiska folkpartiet BJP, har fått kritik för att det uppmuntrar till hinduisk nationalism. BJP har sagt rakt ut att Indien finns till för hinduerna och att man ska hålla sig ifrån islam.

Indiens verkliga problem är ändå korruptionen, kvinnornas dåliga ställning i samhället och ojämlikheten mellan människorna.

Ekonomin växer

Det går bra för Indiens ekonomi. Den internationella valutafonden IMF förutspår att Indiens ekonomi fortsätter att växa snabbt. Indien kan snart vara världens snabbast växande ekonomi.

Indien utvecklas också snabbt. Nya bostäder byggs, vägarna förbättras och städerna snyggas upp. En stor del av indierna är unga och utbildnings-möjligheterna blir hela tiden bättre.

Indien har ansetts vara en underutvecklad stormakt där människorna bor på landsbygden och det är brist på många saker. Snart folkrikaste staten

Saker förändras snabbt i Indien. Nu är det möjligt att komma framåt i livet också fast man inte hör till en rik släkt eller ett högt kast.

Kasten är ett slags samhälllsklasser som är strängt åtskilda. En person föds in i ett kast och det går inte att byta. Officiellt har kastsystemet förbjudits i Indien, men särskilt på landsbygden finns det fortfarande kvar.

Indien är det näst folkrikaste landet i världen. Folkmängden ökar också ännu snabbt. Enligt FN kommer det att finnas mera människor i Indien än i Kina år 2024. Indien har i dag 1,3 miljarder invånare medan Kina har 1,4 miljarder.

Källa HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)