Indien reser sig

Text: Petri Kiuttu, källa HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 16.03.2016

Indien är ett av världens folkrikaste länder. Indien som kallas världens största demokrati utvecklas nu snabbt.

Indien låg länge efter Kina när det gäller ekonomisk utveckling. Kina är världens folkrikaste land och en stormakt i Asien. I år växer ändå Indiens ekonomi rekord- snabbt. Indien är den nionde största ekonomin i världen. De närmaste åren kan Indien gå förbi både Brasilien och Italien.

Många tänker att det bara finns fattigdom och elände i Indien. Det är fortfarande vanligt med hemlösa människor i Indiens storstäder. Däremot är det inte längre så många som svälter. Men skillnaden mellan fattiga och rika finns kvar. De rika är verkligt rika och de fattiga är mycket fattiga. Flera hundra miljoner indier lever under fattigdomsgränsen. Det är först nu en medelklass med vanliga indier håller på att växa fram.

Indien har satsat på sitt skolsystem. Många ungdomar är utbildade och flitiga. Indiens hemmamarknad är mycket stor eftersom det bor så många människor i landet. I servicebranschen behövs hela tiden mera arbetskraft. Det finns närmare 1,3 miljarder människor i Indien. Kina har 1,4 miljarder invånare. Men folkmängden i Kina håller på att minska, medan folkmängden ökar i Indien.

Indiens statsminister Narendra Modi förstår att fattiga människor flyttar från byarna till städerna för att få jobb. Han förstår att det blir tillväxt i ekonomin om man blir av med fattigdomen. Och många tror att fattigdomen i Indien kommer att minska de kommande åren.

Det finländska energibolaget Fortum bygger solkraftverk i Indien. Statsminister Modis regering har som mål att öka produktionen av förnybar energi i Indien.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)