Iran attackerade Israel

Text: Petri Kiuttu, källor STT, HS
Foto: Lehtikuva / AFP / Abedin Taherkenareh
Artikel publicerad: 16.04.2024

Iran attackerade Israel på lördagen. Iran anföll Israel med över 300 missiler och drönare. Nu är förhållandet mellan Iran och Israel mycket spänt.

Iran attackerade Israel sent på lördag kväll. Iran sköt hundratals missiler och drönare mot Israel. Största delen av missilerna och drönarna avfyrades, alltså sköts från Iran. En del avfyrades från andra länder i Mellanöstern som stöder Iran. Anfallet räckte i fem timmar.

Israels armé meddelar att luftförsvaret sköt ner största delen av alla missiler och drönare som var på väg mot Israel. USA, Storbritannien och Jordanien hjälpte Israel att försvara sig mot attacken.

Ingen dog i anfallet. En sjuårig flicka fick en skada i huvudet och fördes till sjukhus. 12 andra personer behövde också sjukhusvård.

Attacken var den första där Iran har anfallit Israel direkt.

Iran anföll Israel för att man ville hämnas. Israel genomförde en attack mot Syriens huvudstad Damaskus den första april. I attacken dog sju personer som hörde till Irans revolutionsgarde. Israel har inte erkänt att det var Israel som utförde attacken i Syrien.

Finlands utrikesminister Elina Valtonen sade på söndagen att både Iran och Israel nu måste handla ansvarsfullt och behärskat. Det finns en risk att stridigheterna mellan Iran och Israel blir värre och sprider sig.

Republikens president Alexander Stubb och Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott diskuterade situationen på måndag morgon. President Stubb säger att situationen i Finland är trygg, men att det kan vara bra att föräldrar pratar med sina barn om barnen ser mycket krig och hemskheter i TV och funderar över det.

Förenta nationernas, alltså FN:s generalsekreterare António Guterres sade på måndag att Mellanöstern och världen inte har råd med ännu ett krig. Guterres sade att båda länderna nu måste vara återhållsamma. FN:s säkerhetsråd samlades till krismöte på söndagen på grund av Irans attack mot Israel.

Ett israeliskt stridsfartyg på havet.
Israeliska stridsfartyg patrullerade utanför Netanya på söndagen. Netanya är en israelisk stad som ligger vid kusten. Bild: Lehtikuva / AFP / Jack Guez

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)