Iran och USA bråkar med varandra

Text: Ella Airaksinen
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.06.2019

Relationen mellan Iran och USA har länge varit dålig. Det här året har situationen blivit allt sämre. Vi berättar här varför de två länderna strider.

Relationen mellan Iran och USA har varit dålig redan i många år. USA har kommit med ekonomiska sanktioner mot Iran flera gånger.

På grund av de ekonomiska sanktionerna kan Iran inte handla med en del länder. Sanktionerna gör att Iran inte kan sälja olja till andra länder. Det leder till att Iran inte får tillräckligt mycket pengar.

År 2015 gjorde Iran, USA och fem andra länder ett avtal. Iran lovade att landet inte bygger någon atombomb. De andra länderna lovade att de inte längre sätter några ekonomiska sanktioner mot Iran.

År 2018 sade ändå USA:s president Donald Trump att USA inte längre följer avtalet. USA satte upp nya ekonomiska sanktioner mot Iran.

Det här ledde till att Iran sade att landet inte heller följer avtalet.

Relationen blir sämre

Den senaste tiden har relationen mellan Iran och USA blivit allt sämre.

Någon sköt mot ett japanskt och ett norskt lastfartyg i Hormuzsundet som finns mellan Persiska viken och Arabiska sjön. Ingen dödades i anfallet. USA påstår att det var Iran som sköt mot fartygen. Iran säger att landet är oskyldigt.

Efter det sköt Iran ner en amerikansk drönare. Drönaren är ett litet spaningsplan som samlar in uppgifter. Det finns inte några människor ombord på en drönare. Ingen människa dog heller i den här attacken.

USA blev ändå arg på Iran. USA påstod att drönaren inte hade flugit i Iran och att Iran därför sköt ner drönaren i onödan. Iran påstår att drönaren flög i Iran. Det är förbjudet att flyga i ett annat lands luftrum utan tillstånd.

USA ville hämnas på Iran. USA tänkte börja skjuta mot en plats där det finns iranska soldater. Men i sista stund bestämde ändå president Donald Trump att USA inte skjuter.

Men USA anföll Irans datanätverk och gjorde alltså en cyberattack. USA störde den dator som styr Irans vapen.

Vad händer nu?

I år har ingen dött på grund av Irans och USA:s stridigheter. Det fanns ingen människa i spaningsdrönaren. Och USA bestämde att landet inte skjuter mot Iran.

Många iranier lider ändå. De ekonomiska sanktionerna är en dålig sak för Iran. En del varor och matvaror har blivit verkligt dyra i Iran. Iranierna förlorar mycket pengar.

USA vill inte att Iran tillverkar en egen atombomb. USA är rädd att Iran kunde använda atomvapen om landet hade sådana. USA har atombomber. USA fällde två atombomber över Japan i andra världskriget 1945. Tiotals tusen människor dog.

Nu funderar många politiska forskare om det kan bli krig mellan Iran och USA. Troligen blir det inget krig, men situationen är allvarlig.

Finland blir EU:s ordförandeland i början av juli. Finland måste kanske hjälpa Iran och USA att komma överens.

Källor HS, Länsi-Suomi, Yle

En kvinna promenerar förbi USA:s tidigare ambassad i Irans huvudstad Teheran. Bilden är tagen den 22 juni.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)