Irländarna sade ja till abort

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 01.06.2018

Irländarna vill att abort ska bli tillåten. Ja-sidan vann klart i folkomröstningen för en vecka sedan.

Irland har hittills haft en mycket sträng abortlag. Att göra abort, alltså att avbryta en graviditet, har varit förbjudet. Den som har gjort en olaglig abort i Irland har kunnat straffas hårt. Straffet har kunnat vara upp till 14 år i fängelse.

Bara om den gravida kvinnans liv har varit hotat har man fått göra abort. Många irländska kvinnor har rest till Storbritannien för att göra abort.

Förra veckan fick irländarna rösta om abortlagen. Långt över hälften av väljarna vill att irländska kvinnor ska ha rätt till abort.

Nu ska Irland förnya sin abortlag. Lagen ska bli liknande som abortlagen i många andra länder i Europa. Det ska bli tillåtet att göra abort fram till den 12 graviditetsveckan.

Timo Soini får kritik för sin inställning till abort

Finlands utrikesminister Timo Soini har i sin blogg kommenterat Irlands abortlag. Soini skrev att han är ledsen för att abortlagen ska ändras. Soini anser att Irland borde hålla fast vid sin stränga abortlag. Soini är mot abort.

I början av maj deltog Soini i en marsch mot abort. Marschen hölls i Kanada. Soini var på tjänsteresa i Kanada.

Soini har fått kritik i riksdagen för det han har sagt och gjort. Många politiker påminde Soini om att Finlands officiella linje är att abort är tillåten. Därför är det konstigt om Finlands utrikesminister skriver och säger att han är emot abort. Soini anser ändå att han som privatperson har rätt till en egen åsikt.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)