Islamistiska attacker får följder

Text: Maria Österlund, källor HS, FNB, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.01.2015

När islamistiska terrorister gör attacker i Europa får det följder. Både myndigheter och vanliga medborgare reagerar.

I Frankrike ska flera tusen nya poliser anställas. De nya poliserna ska kämpa mot terrorism. Myndigheterna vill också ha bättre möjligheter att följa med trafiken på internet. De vill ha rätt att stänga internetsidor där det står positiva saker om terrorism. Sådana sidor kan locka unga människor att bli krigare och terrorister.

Myndigheterna i EU-länderna försöker också förhindra människor att resa till exempelvis Syrien och Irak för att kriga. Man tänker att krigarna kan få radikala åsikter och sedan bli terrorister.

Människor i EU-länder har också börjat protestera mot stor invandring från muslimska länder. I Tyskland finns en proteströrelse som kallas Pegida. Människorna i rörelsen säger att de vill kämpa emot att alltför många muslimer flyttar till Tyskland.

En orsak till att proteströrelser som Pegida blir stora kan vara stora inkomstskillnader. I östra Tyskland där Pegida har många anhängare finns många arbetslösa och många fattiga. De här människorna kanske tänker att om det kommer många invandrare så blir de själva ännu fattigare.

Också i bland annat Frankrike finns politiska rörelser som är emot invandring. I det senaste parlamentsvalet fick det invandrarkritiska partiet Front National väldigt många röster.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)