Israel fortsätter sin attack mot Gaza

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS
Foto: Lehtikuva / AFP
Artikel publicerad: 03.11.2023

Israel fortsätter anfallet mot Gaza. Israels soldater har nu omringat Gaza. På torsdagen tog sig soldaterna mot Gaza stad. Över 9 000 palestinier har redan dött i de israeliska anfallet.

Barn bland ruiner.
De här barnen fotograferades utanför ett förstört bostadshus i Rafah i södra Gaza. Huset förstördes när Israel bombade Gaza. Bild Lehtikuva / AFP / Mohammed Abed

Israel fortsätter sin attack mot Gazaremsan, som ofta kallas bara Gaza. Israel har bombat där den här veckan. Dessutom har Israels armés markstyrkor tagit sig mot Gaza stad som ibland kallas Gaza City.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade den här veckan att man nu har kommit till det andra skedet i kriget. Israel anfaller mot Hamas. Hamas är en islamistisk organisation. Israels mål är att förinta Hamas och döda Hamas ledare.

Kriget på Gazaremsan har fortsatt i snart en månad. Över 9 000 människor har redan dött i Israels attacker mot Gaza. Bland de döda finns många civila, alltså vanliga människor som inte är soldater. Många av de döda är kvinnor och barn. Det är Hamas som har sagt hur många som har dött. Man har inte kunnat kontrollera om antalet döda stämmer.

FN, alltså Förenta Nationerna, varnar för situationen i Gaza. Enligt FN finns det en risk att situationen i Gaza leder till kaos och en allvarlig humanitär kris där väldigt många människor lider och dör. Människorna som bor i området har brist på både mat och vatten. Tusentals människor har redan brutit sig in i affärer och stulit mat och något att dricka.

Israels kanon med flaggor
En kanon som tillhör Israels armé fotograferad i Sderot i södra Israel 27.10. Bild Lehtikuva / AFP / Jack Guez

Egypten öppnade en gränsövergång

I onsdags öppnade Egypten en gränsövergång i Rafah. Där finns nu en möjlighet att ta sig från Gaza till Egypten. Också flera hundra utlänningar har tagit sig från Gaza till Egypten i Rafah.

Finlands utrikesminister Elina Valtonen säger att det finns tolv finländare i Gaza. Man vet ännu inte hur de ska kunna ta sig därifrån.

Sveriges utrikesministerium säger att det finns över 400 svenskar i Gaza. Några svenskar i Gaza har redan dödats.

Blinken reste till Israel

USA:s utrikesminister Anthony Blinken kom till Tel Aviv i Israel idag på fredagen. Blinken ska förhandla med de styrande i Israel. Blinken kräver kanske att det blir eldupphör i Gaza.

USA stöder Israels ledare i striderna mot Hamas. USA har ändå också sagt att man måste skydda de civila människorna i Gaza.

Hamas attackerade Israel den 7 oktober. Hamas dödade mer än 1 400 människor. Hamas dödade helt vanliga människor som inte var soldater. Många kvinnor, barn och gamla dödades. Också flera poliser och soldater dödades.

Hamas håller fortfarande 242 människor som gisslan i Gaza. Bland de här människorna som är fångar, finns människor från olika länder. Det är Israels armé som har sagt att 242 människor är tagna som gisslan. Man har inte kunnat kontrollera att den här siffran stämmer.

EU och USA anser att Hamas är en terroristorganisation.

vagnar dragna av åsnor.
En ung palestinsk man promenerar förbi några vagnar som dras av åsnor i Khan Yunis i södra Gaza den 30 oktober. Det är stor brist på både dricksvatten och bränsle i Gaza.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)