Jättefartyg stängde Suezkanalen

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 30.03.2021

Ett väldigt stort fartyg stoppade trafiken i Suezkanalen i en veckas tid. På måndag lyckades bogserbåtarna äntligen få loss fartyget.

Fartyget är faktiskt 400 meter långt. Fartyget heter Ever Given. Enligt Yles nyheter finns det plats för upp till 20 000 containrar i fartyget. Liknande containrar kan ses på tågvagnar och på långtradare.

Om Ever Given kommer till Helsingfors och alla containrarna ställs i en rad, skulle raden gå hela vägen från Helsingfors till Lahtis.

En container är en riktigt stor låda av stål. Containern är ett viktigt verktyg i världshandeln. I en container kan kläder, bildelar, elektrisk utrustning, spannmål och mycket annat transporteras från ett land till ett annat.

Ever Given hamnade tvärs över kanalen för en vecka sedan. Det sades först att orsaken var en sandstorm. Senare sades det att fartyget kanske hade haft ett tekniskt fel eller att någon människa gjort något fel.

Handeln stördes

Suezkanalen i Egypten är en viktig väg mellan Asien och Europa. Kanalen går mellan Röda havet och Medelhavet.

Ever Given orsakade störningar i handeln mellan Asien och Europa. Nästan 500 fartyg tvingades köa i en vecka för kunna ta sig vidare genom kanalen.

Många varor och produkter är därför försenade. Många livsmedel kan förstöras. Det kan bli brist på många produkter och därför kan priserna stiga också i Finland.

Källor: STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)