Kriget blir värre i Jemen

Text: Betty Marschan, källor Sveriges radio, Yle, BBC, www.unrefugees.org
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.01.2022

Januari 2022 ser ut att bli värsta månaden hittills för civila människor i Jemen. Hundratals oskyldiga människor har skadats eller dött i bombningar. Det är inbördeskrig i Jemen.

Kriget i Jemen är den värsta humanitära krisen i världen just nu. Humanitär kris betyder att människorna bland annat saknar hem och mat. I Jemen har mer än 4 miljoner människor förlorat sina hem och mer än 20 miljoner människor behöver snabbt hjälp.

Jemen är ett litet, fattigt land på Arabiska halvön. I Jemen pågår ett inbördeskrig. Det betyder att olika grupper slåss om makten i Jemen.

Kriget i Jemen började för 7 år sedan. Houthi-rörelsen är en grupp rebeller som slåss mot myndigheterna och president Abd Rabbu Mansur Hadi. Jemens myndigheter har stöd av bland annat grannlandet Saudiarabien medan Houthi-rörelsen får stöd av Iran.

Svårast är kriget för den civila befolkningen, alltså för kvinnor, barn och äldre personer. Det finns inte tillräckligt mat och mediciner i Jemen och många människor lider.

Bilden visar människor som flytt sina hem i Jemen. Här fyller flyktingarna sina dunkar med vatten i ett tillfälligt läger. Det är stor brist på vatten i Jemen på grund av kriget. Bilden är tagen den 16 januari 2022.

FN:s direktör säger att kriget måste ta slut

Många länder är upprörda och oroliga över situationen i Jemen.

– Vi måste stoppa kriget, och få ett slut på den här onda cirkeln där saker trappas upp en efter en, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

Sveriges utrikesminister Ann Linde håller med:

– Jag håller med FN:s generalsekreterares uppmaning till alla parter att genast sluta slåss. Våldet måste upphöra och FN ska leda fredssamtal.

Internationella hjälporganisationer försöker hjälpa den civila befolkningen. Bland annat Röda Korset och Läkare utan gränser jobbar i Jemen för att hjälpa skadade och hungrande människor.

Bilden visar barn som går i skola i ett tält i Jemen. Två miljoner barn kan inte alls gå i skola nu på grund av kriget. Bilden är tagen den 9 januari i Hodeidah i västra Jemen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)