Jevgenij Prigozjins plan störtade

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva / AFP
Artikel publicerad: 25.08.2023

Jevgenij Prigozjin som var privatarmén Wagners ledare är död. Ett flygplan han åkte med störtade i Ryssland på onsdagen.

Jevgenij Prigozjins privata flygplan störtade till marken på onsdagen. Flygplanet var på väg från Moskva till Sankt Petersburg i Ryssland. Prigozjins plan föll till marken i Tver, ganska nära Moskva. Man vet inte varför planet störtade.

Enligt privatarmén Wagner dog Jevgenij Prigozjin i flygolyckan. Dmitrij Utkin som var en annan ledare i Wagner var med på samma plan. Också han är död. Det fanns tio personer ombord på planet. Ingen överlevde olyckan.

På informationstjänsten Telegram skrivs det att Prigozjins plan sköts ner. Experter från den internationella forskningsorganisationen ISW tror att planet sköts ner. Experter tror att det var Rysslands president Vladimir Putin som gav order om att planet ska skjutas ner. En del finländska experter tror lika.

Rysslands president Vladimir Putin skickade en hälsning till Prigozjins familj och beklagade sorgen. Putin sade att utredningen av olyckan inte ännu är klar. Han sade att det kan ta lång till att få reda på varför planet störtade.

Vid midsommar ledde Jevgenij Prigozjin ett uppror mot ryska makthavare. Jevgenij Prigozjin och en grupp Wagner-soldater körde med pansarvagnar från Ukraina mot Moskva. Prigozjin avslutade ändå upproret ganska snart. Efter upproret i juni har man inte hört eller sett mycket av Prigozjin i offentligheten.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)