Jordbävning orsakade stor skada i Marocko

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, STT
Foto: AFP/ Lehtikuva /Fadel Senna
Artikel publicerad: 11.09.2023

Över 2 100 människor har dött i en jordbävning i Marocko. Minst 2 400 människor har dessutom skadats. Många länder erbjuder hjälp åt Marocko.

Karta som visar nordvästra Afrika.
En jordbävning orsakade stor skada i Marocko. Landet Marocko är utmärkt med gult. Det område där det var jordbävning är utmärkt med rött. Marocko är ett land i norra Afrika. Bilden är gjord av Heidi Ahlström, kartskissen är från Wikimedia Commons.

En kraftig jordbävning inträffade i Marocko i Afrika i fredags. Jordbävningen orsakade stor skada i mitten av landet. Stora delar av den gamla staden Marrakech förstördes. Där rasade många hus.

Det här var den kraftigaste jordbävningen i Marocko på 120 år.

Över 2 100 människor har dött i jordbävningen. Experter säger att antalet döda kommer att stiga de närmaste dagarna. Hjälparbetare letar nu efter människor i de rasade husen. Många av människorna de hittar är döda.

Många länder har erbjudit Marocko hjälp. Marocko har hittills tagit emot hjälp av Storbritannien, Spanien, Qatar och Arabemiraten.

Redan under veckoslutet skickade Spanien 86 hjälparbetare och åtta sökhundar. Hjälparbetarna och sökhundarna letar efter människor bland de rasade byggnaderna.

Finlands Röda Kors skickar hjälp till Marocko om Marocko ber om hjälp.

På lördagen utlyste Marockos regering en tre dagar lång sorgetid i landet.

åsna och två män.
Människor har räddat en åsna som hade blivit fastklämd under en byggnad som rasat. Åsnan och räddarna fotograferades i byn Tafeghaghte nära Marrakech den 9 september. Bild AFP /Lehtikuva/Fader Senna

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)