Kampanjen ”Me too” spred sig snabbt

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.10.2017

Det är vanligt med sexuellt ofredande. Det visar kampanjen ”Me too” som startade i USA men snabbt spred sig till flera länder.

Det började med att en rad kända skådespelerskor anklagade den amerikanska filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier. Sedan börjar fler och fler kvinnor på sociala medier berätta om var och hur de har upplevt sexuella trakasserier.

Då föreslår skådespelerskan Alyssa Milano att alla kvinnor som har upplevt något sådant lägger upp Me too (jag också) på sin status på Twitter, Facebook eller Instagram. Nätet fylldes snabbt av Me too-uppdateringar.

Kvinnliga politiker trädde fram och berättade om vad de har upplevt. Finlands familje- och omsorgsminiser Annika Saarikko sade att det goda med den här kampanjen är att vi nu pratar om problemet med sexuellt ofredande.

Regissören och skådespelerskan Heidi Lindén har undersökt situationen i filmbranschen i Finland. Det visade sig att det är mycket vanligt med olika typer av fräcka förslag och tafsande. Många skådespelare vågar inte berätta om detta eftersom de är rädda att inte få jobb i framtiden.

Källor HS, FNB

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)