Katalonien vill ha självständighet

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.10.2017

Katalonien är ett självstyrt område i norra Spanien. Nu vill Katalonien bli självständigt.

Självstyrelse betyder att området Katalonien får bestämma om många saker själv. Katalonien har ett eget parlament som bestämmer om till exempel skolfrågor och polisärenden.

Men en del av katalanerna vill bestämma ännu mera själva. En del vill till och med att Katalonien ska bli en självständig stat.

Katalonien är det rikaste området i Spanien. Många katalaner vill att deras pengar ska användas för att utveckla Katalonien, inte för att utveckla hela Spanien.

I början av oktober ordnades en folkomröstning om självständighet i Katalonien. Spaniens polis försökte hindra katalanerna från att rösta. Polisen använde våld och flera hundra människor skadades. Katalanerna blev upprörda över polisens våld.

Det var färre än hälften av katalanerna som röstade. Av de som röstade vill 90 procent ha självständighet. Det var Kataloniens regionregering som ordnade folkomröstningen. Spaniens regering ansåg att omröstningen är olaglig.

Det finns också andra områden i Spanien som har självstyre. Till exempel Baskien bestämmer själv om många saker. Spaniens regering är rädd att också andra områden vill ha självständighet. Då kan Spanien splittras. Därför är regeringen så hårt emot Kataloniens självständighet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)