Kina och USA strider om handel

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.04.2018

Kina och USA har fattat beslut om höga tullavgifter på många varor.

USA:s president Donald Trump anser att Kina beter sig oärligt när landet handlar med USA. Bakgrunden är att många amerikanska företag har problem för att de inte kan producera varor lika billigt som Kina.

Enligt Trump skadar Kinas handelspolitik många amerikanska företag. Därför beslöt Trump att Kina måste betala tullavgifter för att få sälja stål och aluminium i USA.

Nu har Kina svarat genom att lägga tullavgifter på många amerikanska varor, bland annat griskött, vin och frukt.

Nu säger Trump att han tänker lägga tull på flera kinesiska varor. Kina säger för sin del att landet är berett på ett handelskrig om det är så USA vill ha det. USA och Kina är världens två största ekonomier.

Källa STT, Metro

Vad är tull?

Tull är pengar man måste betala när varor förs över gränsen till ett annat land. Ett land kan lägga tullavgifter på varor för att skydda produktionen av varor i det egna landet. Om det är hög tull på en vara blir den dyrare.

Många länder har avtal om frihandel. Då kan länderna sälja varor till varandra utan att betala tull. Länderna som hör till EU kan till exempel sälja och köpa varor i andra EU-länder utan att betala tull.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)