Kina slutar sälja och köpa elfenben

Text: Petri Kiuttu
Foto: Petri Kiuttu
Artikel publicerad: 16.05.2017

Kina har förbjudit handeln med elfenben. Förbudet kan kanske rädda den afrikanska elefanten från att dö ut.

Elfenben är ett material man får av elefantens betar. Man kan också göra elfenben av andra däggdjurs betar eller tänder, till exempel valars tänder. Största delen av allt elfenben görs av elefantbetar.

Kina gör slut på all handel med elfenben det här året. Hittills har Kina varit ett område där man har handlat mycket med elfenben helt lagligt. Enligt djurskyddsorganisationerna är Kinas beslut att förbjuda handeln viktigt. Beslutet kan till och med rädda den afrikanska elefanten från att utrotas.

Tjuvjakt är mycket vanligt i Afrika. Antalet elefanter i Afrika har minskat väldigt mycket de senaste åren. Elefanterna jagas särskilt för sina betar. En stor del av elefantbetarna säljs på den kinesiska marknaden. I Kina gör man elfenben, möbler och prydnadsföremål av betarna. I Kina har man traditionellt använt horn och tänder av djur också till medicinska ändamål.

Kinas statsråd säger nu att all handel med elfenben ska läggas ner senast i slutet av det här året. USA avslutade elfenbenshandeln i fjol. Världsnaturfonden WWF meddelade att framtiden för de vilda elefanterna ser lite bättre ut efter USA:s och Kinas beslut.

Handeln med elfenben kommer ändå att fortsätta i Hongkong som hör till Kina men har självstyre. Man försöker få också Hongkong att avsluta handeln år 2021.

Upp till 20 000 elefanter tjuvjagas varje år i Afrika. Det finns drygt 400 000 vilda elefanter i Afrika. Elefanterna hotas förutom av tjuvjakt också av att områdena där de kan leva blir allt mindre. Människor som bygger hus på nya områden och torka gör att elefanterna inte kan bo kvar.

1 svar på ”Kina slutar sälja och köpa elfenben”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)