Kineserna välkomnade getens år

Text: Maria Österlund, källor Epoch Times, Wikipedia
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.02.2015

I förra veckan firade kineserna nyår. Den 18 februari var det många fester och fyrverkerier för att välkomna getens år.

I den kinesiska kalendern representeras varje år av ett djur. I år är det getens eller fårets år. De andra djuren är råtta, oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, apa, tupp, hund och gris. Enligt kinesisk tradition får barn som föds ett visst år egenskaper som påminner om djuret.

Geten och fåret anses i Kina vara fridsamma djur. Därför tänker man att barnen som föds i år blir lugna och avslappnade. Kineserna tänker också att get-människor är fredsälskande personer.

Enligt den traditionella kinesiska kalendern infaller nyår vid den andra nymånen efter vintersolståndet. Det betyder att det är nyår mellan 21 januari och 19 februari i vår kalender.

Nyåret är årets viktigaste högtid i Kina. Det är den här tiden på året kineserna har den längsta ledigheten från jobbet. Det är också den här tiden man försöker träffa släktingar och vänner. Inför firandet pryds hemmet med pappersdekorationer i lyckofärgen rött.  Fyrverkerier och god mat hör till firandet.

Barnen brukar få röda kuvert med pengar vid nyår. På en del arbetsplatser får de anställda en extra månadslön vid nyår. Nyårsfesten i Kina följs av Vårfesten och firandet kan pågå i två veckor.

Kina är världens folkrikaste land, med 1,4 miljarder invånare. En femtedel av världens människor är kineser.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)