Klimatet värms upp för mycket

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 24.10.2018

Klimatet på jorden blir hela tiden varmare. Klimatförändringen leder till många farliga fenomen.

I oktober kom den internationella klimatpanelen IPCC med en rapport om tillståndet i världen. Experter säger att situationen är allvarlig. Forskare säger att vi fort måste minska på utsläppen som kommer ut i atmosfären. Om vi inte minskar på utsläppen blir klimatet för varmt. Och då går det inte längre att stoppa utvecklingen.

Ett varmare klimat orsakar stor skada på människor och natur. Det är utsläppen av koldioxid som är den största orsaken till att klimatet värms upp. Det blir mycket sådana utsläpp när man producerar värme och el. Forskare anser att vi borde sluta använda olja, stenkol och torv.

Uppvärmningen som sker på grund av klimatförändringen gör att isarna smälter på de arktiska områdena. Det leder till att havsvattnet stiger och det kan bli både stormar och torka.

Forskare säger att vi alla borde förändra vår livsstil för att rädda jorden. Alla människor kan påverka jordens tillstånd åtminstone lite genom sitt eget sätt att leva.

Europeiska unionen har jobbat mot klimatförändringen. EU har strikta mål för att bromsa klimatförändringen. Trots det gör man ändå många saker helt tvärtom. Utsläppen på jorden har ökat i stället för att minska.

Källor HS, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)