Kraftiga jordskalv i Syrien och Turkiet

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS, STT
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.02.2023

Det har varit kraftiga jordskalv i Syrien och Turkiet. Hittills vet man att över 4 700 människor har dött och över 20 000 har skadats.

karta turkiet o syrien
Jordskalven orsakade mycket förstörelse vid gränsen mellan Turkiet och Syrien. Det här är ett område där jorden ofta skälver eftersom två kontinentalplattor möts här.

Det första jordskalvet skedde i Turkiet tidigt på morgonen på måndagen. Skalvet orsakade allvarliga skador i närheten av gränsen till Syrien. Senare på dagen kom ett skalv till som också orsakade förstörelse.

Jordskalven har orsakat mycket förstörelse. Många hus har rasat samman. Myndigheterna i Syrien berättade på tisdagen att minst 1 400 människor har dött. I Turkiet har minst 3 300 människor dött. Räddningsarbetena och röjningsarbetena pågår ännu. Det är möjligt att man hittar många fler döda bland de rasade husen.

Finland meddelade på måndagen att man skickar hjälp till Turkiet. Finland skickar sju personer till Turkiet för att hjälpa till. Europeiska unionen, EU, skickar en räddningsgrupp till Turkiet för att hjälpa dem som har drabbats av jordskalven. Finländarna hör till EU-gruppen.

Turkiet har bett andra länder hjälpa till med att leta efter människor i området där det var jordskalv.

Turkiets president Racep Tayyip Erdoğan utlyste en sju dagar lång sorgetid i Turkiet. Under sorgetiden ska man minnas de människor som har dött i jordskalven.

Artikeln har ändrats 7.2 kl. 10.50. Antalet döda och skadade har ändrats.

människor, rasade hus i Syrien. jordskalv.
Människor tittar på förstörelsen i Syriens största stad Aleppo. Bilden är tagen på måndagen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)