Kraftverksdamm sprängdes – stor översvämning i Ukraina

Text: Maria Österlund, källor Yle, STT, HBL
Foto: Lehtikuva / AFP / Aleksey Filippov
Artikel publicerad: 07.06.2023

En stor damm har sprängts i Nova Kachovka i södra Ukraina. Vattenkraftverket är förstört och vatten svämmar övar gator och hus. Flera tusen människor har tvingats lämna sina hem.

Tidigt på tisdag morgon var det explosioner i vattenkraftverket och Kachovka-dammen brast. Stora mängder vatten strömmade ut och vattennivån i floden Dnepr började stiga. Vattnet svämmade över gator och hus i Chersonregionen i södra Ukraina.

Flera tusen människor har tvingats lämna sina hem. De har evakuerats från området.

Ukrainas ledning säger att det är ryska trupper som har sprängt dammen. Området där dammen finns har länge varit ockuperat av ryska styrkor.

Rysslands ledning skyller på Ukraina. De säger att det var Ukraina som sprängde dammen för att hjälpa sina militära styrkor.

Vattennivån är troligen som högst på onsdag och torsdag denna vecka. Sedan börjar vattnet sjunka igen. När vattnet sjunker ser man bättre hur stora skadorna är.

Förutom förstörda byggnader kan vattenmassorna orsaka problem för miljön. Olja har läckt ut i vattnet i samband med sprängningen. Det kan också bli brist på vatten till jordbruket på grund av den förstörda dammen.

Dammen brister och vatten strömmar ut.
Bilden visar den skadade Kachovka-dammen i södra Ukraina. Stora mängder vatten strömmar ut.

 

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)