Kriget i Ukraina fortsätter, människor flyr

Text: Maria Österlund, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.02.2022

Rysslands militära anfall mot Ukraina fortsatte på fredagen. Västvärlden fördömer den ryska invasionen.

Det har kommit rapporter om att huvudstaden Kiev har utsatts för hårda flygangrepp. Stridigheter har också pågått på andra håll i landet.

Media har visat bilder på förstörda bostadshus. Det har också rapporterats att både soldater och civila människor har dödats.

Motorvägarna som leder ut ur Kiev har varit stockade när människor flyr. Många flyr till andra delar av Ukraina. Men många flyr också över gränsen till grannländerna Moldavien, Rumänien, Ungern och Polen.

Västländernas ledare har fördömt den ryska attacken mot Ukraina. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade att det här är en katastrof för Europa.

Sveriges utrikesminister Ann Linde säger att läget inte har varit så här allvarligt i Europa sedan andra världskriget.

Många protester

På torsdagen ordnades demonstrationer och protester mot kriget i Ukraina på flera håll i världen. Bland annat i Helsingfors och Tammerfors protesterade människor mot kriget.

Också i Ryssland protesterade många människor. Bland annat i S:t Petersburg samlades människor för att protestera mot att Ryssland har anfallit grannlandet Ukraina. I Ryssland greps många demonstranter av polisen.

EU, USA och Storbritannien har kommit med olika sanktioner mot Ryssland. Sanktionerna berör både den ryska staten och många rika och mäktiga människor i Ryssland. De får bland annat inte använda europeiska banker.

Också idrottsvärlden har reagerat. Många idrottare från västländerna vägrar åka till tävlingar i Ryssland.

Bland annat flyttas det viktiga fotbollsevenemanget Champions League-finalen. Enligt planen skulle matchen spelas i S:t Petersburg i Ryssland men ska nu spelas i Paris i stället. Det blir heller ingenting av världscupfinalen på skidor som borde ha ordnats i Ryssland.

Finland stöder Ukraina

Statsminister Sanna Marin har sagt att Finland är berett att ta emot flyktingar från Ukraina.

President Sauli Niinistö talade i telefon med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på fredagen. Niinistö sade att Finland skarpt fördömer Rysslands attack mot Ukraina. Niinstö lovade att Finland ger Ukraina 15 miljoner euro i stöd.

President Niinistö har sagt att situationen i Europa är allvarlig, men att Finland inte är hotat just nu.

marin och niinistö
Statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö talade till finländarna på en presskonferens på torsdagen. Båda sade att vi måste stödja och hjälpa Ukraina. Niinistö sade att Finland inte är hotat just nu.

 

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)