Kriget i Ukraina har fortsatt i tre år

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.02.2017

Det har nu varit krig i östra Ukraina i tre år. Över 10 000 personer har dödats i kriget.

Det bröt ut krig i Ukraina i februari 2014. Då inträffade en revolution i Ukraina. President Viktor Janukovytj avsattes och han flydde till Ryssland. Före revolutionen var det stora demonstrationer och oroligheter i Ukraina.

Som ett motdrag till revolutionen ockuperade Ryssland östra Ukraina. Ryssland gjorde också halvön Krim till en del av Ryssland. Inget västligt land har erkänt Krim som en del av Ryssland. Det Ryssland gjorde var fel enligt internationell rätt.

Kriget har pågått nästan utan uppehåll alltsedan våren 2014. Det är den ukrainska armén och ryskvänliga separatister som krigar mot varandra.

Medan kriget har pågått har det uppstått två självständiga folkrepubliker inom Ukraina, Donetsk och Luhansk. De här områdena är ändå inga riktiga stater. De har uppstått med Rysslands hjälp och med hjälp av lokala invånare som stöder det ryska.

Ryssland medger ingenting

Det har redan från börjat spritts mycket falsk information om kriget i Ukraina. Särskilt Ryssland har låtit bli att berätta många saker som har hänt och i stället kommit med felaktig information.

Kriget i Ukraina är ett av de första krigen där man har använt datanät för att sprida falsk information och påverka människors åsikter.

Ryssland har genast från början påstått att deras armé inte krigar i Ukraina. Rysslands president Vladimir Putin har endast medgett att det finns ryska soldater på specialuppdrag i området.

Åtminstone tre miljoner människor har flytt undan kriget i Ukraina. Av dessa har hälften flytt till andra delar av Ukraina. En miljon människor har flyttat till Ryssland.

Källa Wikipedia, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)