Kriget i Ukraina har pågått i ett halvår

Text: Petri Kiuttu, källor HS, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 19.08.2022

Kriget i Ukraina har pågått i nästan sex månader. Kriget började den 24 februari då Ryssland anföll Ukraina.

Kriget i Ukraina är förödande och blodigt. Tusentals civila, alltså vanliga ukrainare, har dött i kriget. Många av de döda är barn, kvinnor och åldringar. Tusentals ukrainare har skadats i ryska anfall och attacker.

Ingen vet exakt hur många människor som dött i kriget. Förutom civila, har förstås också många soldater dött i kriget. Det sägs att tusentals ukrainska soldater och tiotusentals ryska soldater har dött i kriget.

Ryssland kommer att ordna folkomröstningar i september. Då ska folket i Donetsk och i Luhansk få säga om de vill ansluta sig till Ryssland. Donetsk och Luhansk är områden i Ukraina. Ryssland har erövrat områdena och kallar dem för folkrepubliker. Ryssland kommer att ordna val även i Cherson och Zaporizjzja, som är områden i Ukraina.

Ett kraftverk på avstånd, vattendrag i förgrunden.
Bilden visar kärnkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina. Enligt det ukrainska kärnkraftsbolaget har ryska styrkor hotat att spränga kraftverket.

Många är oroade över säkerheten vid kärnkraftverket i Zaporizjzja

Under sommaren har kriget i Ukraina koncentrerats till områdena i östra Ukraina. I Donbass pågår hårda strider.

Under augusti har många särskilt följt händelserna vid kärnkraftverk i Zaporizjzja. Striden är hård om vem som får bestämma om kärnkraftverket. I området kring kärnkraftverket krigar Ryssland och Ukraina med vapen och kanoner. Kärnkraftverkets kraftledningar har skadats i striderna.

Om kärnkraftverket skadas i striderna kan det ske en allvarlig kärnkraftsolycka.

Ryssland tog över kärnkraftverket i mars. Ryssland håller kärnkraftverket som sin bas. Därifrån skjuter man raketer och attackerar andra ställen i Ukraina. Det finns ungefär 500 ryska soldater i området kring kärnkraftverket.

FN:s internationella atomenergiorgan IAEA vill besöka kärnkraftverket i Zaporizjzja. Enligt IAEA måste de få kolla om kärnkraftverket är säkert. Enligt Ryssland måste västländerna kräva en vapenvila i kärnkraftverkets område, alltså att alla strider kring kärnkraftverket ska stoppas.

USA anklagar Ryssland för att använda kärnkraftverket som en sköld. Enligt USA gömmer sig ryska soldater i området kring kärnkraftverket. Ukraina kan inte anfalla de ryska trupperna nära kärnkraftverket eftersom risken för en kärnkraftsolycka är för stor. Ryssland anklagar Ukraina för att anfalla kärnkraftverket.

Arbetarna vid kärnkraftverket i Zaporizjzja sa i en intervju med det brittiska TV-bolaget BBC att de hotas. Enligt arbetarna vaktar ryska soldater dem med vapen. Arbetarna säger att de är rädda för en kärnkraftskatastrof och för att de ska kidnappas till Ryssland.

Kärnkraftverket i Zaporizjzja ligger i Enerhodar i södra Ukraina. Kärnkraftverket som är det största i Europa tillhör Ukraina.

I början av kriget ockuperade Ryssland även kärnkraftverket i Tjernobyl. Men då var Ryssland tvungen att dra sig ur Tjernobyl.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)