Kriget i Ukraina har pågått i ett och ett halvt år

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS, IL
Foto: Lehtikuva /AFP / Anatolii Stepanov
Artikel publicerad: 21.09.2023

Kriget i Ukraina har redan hållit på i ett och ett halvt år. Ryssland anföll Ukraina i februari år 2022. Nu försöker Ukraina göra ett motanfall.

Ukraina inledde sitt motanfall den här sommaren. Ukrainas mål är att få tillbaka de områden som Ryssland har erövrat. Det är olagligt att anfalla ett annat land och ta ett annat lands områden så som Ryssland har gjort i Ukraina.

Militärprofessor Aki-Mauri Huhtinen vid Försvarshögskolan säger att Ukrainas armé försöker förstöra så mycket som möjligt av Rysslands vapen och försvarsbyggen. Huhtinen tror att Ukrainas armé försöker ta sig vidare mot staden Tokmak. Om Ukrainas armé lyckas ta tillbaka Tokmak kommer de antagligen att fortsätta mot staden Melitopol och Krimhalvön. Att få Krim tillbaka är viktigt för Ukraina.

I slutet av augusti lyckades Ukraina ta tillbaka byn Robotyne i området Zaporizjzja. Det ukrainska motanfallet har gått långsamt. Det beror bland annat på att Ryssland har byggt starka försvarslinjer och hinder i området.

Ukraina måste lyckas med sitt motanfall innan det blir vinter. På vintern blir vädret och föret dåligt
och det blir svårt att anfalla.

Många barn dör i kriget

Den här sommaren har många barn dött i kriget i Ukraina. Organisationen Rädda barnen säger att över 500 ukrainska barn har dött under kriget. Särskilt de ryska luftanfallen är farliga för barnen.

Rädda Barnen kräver att både Ryssland och Ukraina följer internationella avtal i kriget.
– Kriget i Ukraina har hållit på i över 18 månader. Ingen vet någonting om framtiden.
Det ser inte ut att bli bättre.

Ryssland har anfallit städer och byar där människor bor. Barn och föräldrar har dött. Hundratals människor har blivit skadade. Många hem har blivit förstörda. Det här berättar Amjad Yamin. Yadin arbetar för organisationen Rädda Barnen i Ukraina.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)