Många krigsbrott i Ukraina

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.05.2022

Ryska soldater har begått krigsbrott i Ukraina. Enligt FN, alltså Förenta nationerna, använder ryska soldater sexuellt våld mot civilbefolkningen i Ukraina.

Enligt de ukrainska myndigheterna våldtar ryska soldater ukrainska flickor och kvinnor. De ukrainska myndigheterna har fått information om tiotals fall. Antagligen handlar det om många fler fall av sexuellt våld.

En del av våldtäkterna är massvåldtäkter. Det betyder att många soldater i grupp våldtagit offren. Ryska soldater har också våldtagit män och pojkar i Ukraina.

Allvarligt våld i Ukraina

FN:s särskilda representant Pramila Patten säger att ryssarna har begått fler brott mot ukrainska civila än vad man ännu känner till.

– Det är svårt för kvinnor och flickor att anmäla våldtäkt. Men det är ännu svårare för män och pojkar att anmälan våldtäkt. Det kommer hela tiden fram mera information om grovt sexuellt våld i Ukraina. Brottslingarna måste straffas för sina brott, säger Patten.

För många människor är det svårt att tala om våldtäkter. Det är ett svårt ämne och offret kan känna skam. Därför är det inte lätt att veta hur många våldtäkter som har gjorts i kriget.

Människorättsorganisation Human Rights Watch, eller HRW, har fått bevis på många brott som begåtts av ryska soldater. Ryska soldater har använt våld i Tjernivtsi, Charkiv och nära Kiev. Brotten handlar om våldtäkt, avrättningar, våld och hot. Offren är civila, alltså  människor som inte är soldater. Ryska soldater har också stulit mat, kläder och brännved.

Flera massgravar har hittats i Ukraina. Ryska soldater har dödat och begravt ukrainska civila i massgravar.

– Brottslingarna har begått krigsbrott, står det i HRW:s pressmeddelande.

Bilden visar en kyrkogård i Butja i Ukraina. Längst fram finns Mykhaylo Romaniuks grav. Romaniuk var en civil ukrainsk man som dödades av ryska soldater. Vittnen berättar att Romaniuk sköts ihjäl av ryska soldater när han cyklade.

Vad är krigsbrott?

Krig är alltid grymma. I krig dödas och skadas många människor. Men det finns ändå regler också för krig. Om soldater bryter mot dessa regler kallas det krigsbrott eller krigsförbrytelse.

Enligt reglerna är det till exempel ett krigsbrott att attackera civila, alltså vanliga människor som inte är soldater och inte krigar. Krigsbrott kan också vara att döda oskyldiga eller att använda onödigt mycket våld. Också tortyr och stölder räknas som krigsbrott. Krigsbrott är straffbart enligt internationella bestämmelser.

Sexuellt våld är ett krigsbrott

Sexuellt våld mot civilbefolkning är krigsbrott. I Ukraina samlas nu bevis på våldtäkter.

Det är bara en liten del av ukrainarna som vågar berätta om de brott de har upplevt.

Förutom sexualbrott dödar och torterar ryska soldater civilbefolkningen i Ukraina. Ryska trupper plundrar också vanliga människors hem och stjäl saker.

Enligt organisationen HRW måste Ryssland utreda de krigsbrott som gjorts av ryska soldater. Utredningen måste göras neutralt av ett internationellt team. Det finns internationella kontrakt som säger att krigsbrott måste undersökas.

Ledarna för den ryska armén är ansvariga för det soldaterna gör. Om de militära ledarna inte har stoppat soldaterna eller om de varit medvetna om brotten så är också ledarna skyldiga till krigsbrott.

Bilden är från staden Lviv i västra Ukraina den 4 maj. Ryssland sköt missiler, alltså fjärrstyrda robotvapen, mot staden. Missilerna dödade människor och många byggnader förstördes.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)