Krim blev ryskt – väst protesterar

Text: Maria Österlund, källor HS, Hbl, Metro
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.03.2014

Ryssland har tagit över makten på halvön Krim i Ukraina. USA och EU inför sanktioner och försöker påverka president Vladimir Putin och Ryssland.

Ryska flaggor har hissats på Krim som ännu för några dagar sedan hörde till Ukraina. De ukrainska soldaterna lämnar Krim. Detta bara ett par dagar efter en folkomröstning där de flesta på Krim röstade för att höra till Ryssland. Många säger ändå att det fuskades och att hela omröstningen var olaglig. President Putin har redan undertecknat ett beslut som ska göra Krim till en del av Ryssland. USA och EU protesterar. Man inför sanktioner mot rika och inflytelserika personer i Ryssland och försöker på det sättet påverka Ryssland och Putin.

Ryssland och västländerna ser helt olika på krisen i Ukraina. Ryssland kräver att väst ska godkänna folkomröstningen och inse att Krim är en del av Ryssland. Ryssland vill också att ryskan ska vara ett officiellt språk i Ukraina och att Ukraina ska vara neutralt. I västländerna, dit USA och EU hör, vill man att Ukraina själv ska få välja sin väg. I väst vill man att Ukraina ska bli mer demokratiskt och att Rysslands inflytande ska minska.

I slutet av förra veckan undertecknade Ukrainas nya premiärminister Arsenij Jatseniuk ett politiskt samarbetsavtal med Europeiska unionen. – Vi vill vara en del av den europeiska familjen, sade Jatseniuk innan han undertecknade avtalet. Avtalet anses vara ett steg mot ett EU-medlemskap för Ukraina. Vägen dit är ändå ännu lång.

Ukrainas nya utrikesminister Andrij Desjtjitsia har sagt att risken för krig i Ukraina nu är större än för en vecka sedan. Ryssland har ordnat en stor militärövning nära Ukrainas östra gräns mot Ryssland.

Rysslands EU-ambassadör Vladimir Chizhov sade ändå i en intervju för brittiska BBC att Ryssland inte har planer på att ta över nya områden.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)