Kubanerna sörjer Fidel Castro

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 29.11.2016

Kubas långvariga president och revolutionsledare Fidel Castro är död. Castro dog på fredag i förra veckan. Han blev 90 år gammal. Castro regerade i Kuba i närmare 50 år.

Fidel Castro tog makten i Kuba 1959 när det var revolution. Castro ledde revolutionen tillsammans med Che Guevara. Efter revolutionen blev Castro ledare i Kuba. Han gav ifrån sig makten 2008.

Fidel Castro trodde på kommunismen. På grund av Castros kommunistiska styrelseskick bröts kontakten mellan Kuba och USA för tiotals år. Väldigt många kubaner flydde från Kuba till USA.

Castro kritiserades för att han inte godkände åsiktsfrihet. I Kuba fanns bara ett rätt sätt att tänka politiskt. Under Castros tid ökade fattigdomen i Kuba och det fanns ingen personlig frihet.

De som gillade Castro tyckte att han gjorde Kuba till ett land som erbjöd utbildning och hälsovård för alla.

Det är nu sorgetid i Kuba. Det ordnas en minneshögtid för Fidel Castro i dag tisdag i Kubas huvudstad Havanna. Castros begravning ordnas den 4 december i staden Santiago de Cuba.

Det är nu Fidel Castros lillebror Raúl Castro som är president i Kuba. Han är 85 år gammal. Raúl Castro har meddelat att han avstår från makten år 2018.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)