Kvinnotrakasserier i Europa

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.01.2016

Trakasserier av kvinnor diskuteras mycket i Europa just nu. Det är inte ett helt nytt fenomen.

Över 500 kvinnor har gjort brottsanmälan i Tyskland. Kvinnorna berättar om rån och övergrepp. De blev antastade under nyårsnatten i städerna Köln och Hamburg. Kvinnorna säger att männen som förföljde och bråkade med dem kom i stora grupper. Männen har sitt ursprung i norra Afrika eller Mellanöstern.

I Tyskland funderar man på vad man ska göra med dem som har gjort sig skyldiga till grova trakasserier. Förbundskansler Angela Merkel har sagt att männen kunde bli utvisade.

Den tyska polisen utreder hur man ska kämpa mot trakasserier av kvinnor. Polisen är rädd att en kultur av grupptrakasserier ska sprida sig till Europa. Detta fenomen kan vara en följd av att så många asylsökande på en gång har kommit till Europa.

Arabländernas problem Grupptrakasserier är ett känt fenomen i flera länder i norra Afrika. På arabiska kallas det för ”taharrush gamea”. De innebär att unga män attackerar kvinnor, rör vid dem och utövar sexuellt våld. Ibland våldtas kvinnorna.

I många arabländer anses trakasserier av kvinnor vara ett samhälleligt problem som man inte tidigare har talat om. I de nordiska länderna fördömer man strängt sexuella trakasserier av kvinnor.

Sampsa Peltonen forskar i arabiska och arabisk kultur. Han säger att en del arabiska män kan trakassera kvinnor, men samtidigt förbjuda sina egna systrar från att röra sig på stan.

Polisen säger att det också i Helsingfors fanns planer på att trakassera kvinnor på nyårsnatten.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)