Kyrkklockorna ringer för offren i Aleppo

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.10.2016

Klockor ringer i kyrkor runt om i världen till minne av offren i Aleppo i Syrien. Det var Berghälls kyrka i Helsingfors som började med klockringningen.

Nu ringer klockor i många länder till minne av de syriska offren. Berghälls kyrka i Helsingfors började på onsdag i förra veckan ringa i sina klockor till minne av offren i Aleppo. Nu har många andra kyrkor i Finland och i andra länder gått med i kampanjen och ringer i sina kyrkklockor. Flera hundra kyrkor ringer i sina klockor varje eftermiddag klockan 17. Klockorna ska ringa fram till FN-dagen den 24 oktober.

Finlands evangelisk-lutherska kyrkas kampanj har uppmärksammats på många håll. Det brittiska radiobolaget BBC har bland annat rapporterat om kampanjen. Kyrkor ändå bort i Australien och USA har gått med i kampanjen. I Europa ringer kyrkor i Storbritannien, Sverige, Rumänien, Frankrike, Tyskland och Estland också till minne för offren i Aleppo.

Aleppo är den största staden i Syrien. Aleppo ligger i norra Syrien nära Turkiet. Den östra delen av staden har varit omringad länge. 275 000 människor är fångna i östra Aleppo. Barn och andra civila som inte är soldater dör varje dag. Det är brist på mat, mediciner, rent vatten och bränsle. Det blir värre dag för dag. Både Syriens regeringsstyrkor och Ryssland bombar Aleppo.

Enligt Finlands utrikesminister Timo Soini är situationen i Aleppo förskräcklig.

– Det är rysligt att det internationella samfundet och EU inte lyckas ändra på situationen, säger Soini till Yles nyheter.

Ryssland och USA förhandlar den här veckan i Schweiz om situationen i Aleppo.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)