Macron blir Frankrikes president

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 10.05.2017

Emmanuel Macron tog en klar seger i presidentvalet i Frankrike. Han fick 66 procent av rösterna.

– Tack för ert förtroende. Jag ska försöka leva upp till era förväntningar. Jag vill få ett slut på tudelningen i det franska samhället. Jag vill återförena vårt folk, vårt land. Jag vill dämpa känslan av rädsla och ge fransmännen hopp. Och jag kommer alltid att säga sanningen.

Bland annat det här sade Macron i det tal han höll på söndag kväll i Paris när det var klart att han hade vunnit valet. Valresultatet i Frankrike fick många EU-politiker att dra en suck av lättnad. Macron är för EU och  det internationella samarbetet.

Den andra kandidaten, ytterhögerns Marine Le Pen, hade sagt att hon ville att Frankrike skulle lämna EU. Drygt en tredjedel av fransmännen röstade på Le Pen.

Parlamentsval i juni

Macron har ändå en svår uppgift framför sig. Han hör inte till något traditionellt parti. Han har startat en egen politisk rörelse som kallas En marche!. Det är parlamentsval i Frankrike i juni. Det är viktigt för Macron att hans politiska rörelse klarar sig bra i valet. Då har Macron bättre möjlighet att få igenom sina idéer.

Finlands politiska ledare är nöjda över att Macron valdes till Frankrikes president.

– Det här är en positiv nyhet för Europa, säger statsminister Juha Sipilä.

– Om Macron får igång den franska ekonomin kan det ge nya möjligheter till handel också för Finland, säger president Sauli  Niinistö.

Källor Yle, HBL, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)