Magdalena Andersson blir Sveriges nya statsminister

Text: Maria Österlund
Foto: FNB-Lehtikuva
Artikel publicerad: 30.11.2021

Sverige får en ny statsminister. Hon heter Magdalena Andersson och är den första kvinnliga statsministern i Sverige.

Magdalena Andersson är socialdemokrat precis som den tidigare statsministern Stefan Löfven. Andersson tog över som partiledare för socialdemokraterna i början av november.

Sveriges riksdag röstade fram Magdalena Andersson som statsminister redan förra veckan. Men hon måste be om avsked bara några timmar senare. Det berodde på att Miljöpartiet överraskande meddelade att partiet inte ville vara med i regeringen.

På måndagen röstade Sveriges riksdag på nytt. Och riksdagen sade på nytt ja till förslaget om att Magdalena Andersson ska bli statsminister.

Nu ska Andersson bilda en socialdemokratisk enpartiregering. Det betyder att alla ministrar är socialdemokrater. Men eftersom det socialdemokratiska partiet inte har majoritet i riksdagen behöver statsminister Andersson stöd från andra partier för att kunna föra sina förslag vidare och regera.

Magdalena Andersson är 54 år gammal. I regeringen som leddes av Stefan Löfven var Andersson finansminister.

När Andersson blev socialdemokraternas partiordförande höll hon ett tal. I talet sade hon bland annat att socialdemokraterna ska jobba mot gängbrottsligheten. Hon vill också stoppa segregationen, alltså ändra på att en del människor har det bra och andra dåligt i Sverige. Andersson vill också att fler invandrare än idag får jobb.

Magdalena Andersson höll ett tal också på tisdagen. Då sade hon bland annat att Sverige inte ska gå med i försvarspakten Nato men öka försvarssamarbetet med Finland.

Nu ska ännu ett fint möte, en så kallad konselj, där Sveriges kung Carl XVI Gustaf är med hållas. Efter det är Magdalena Andersson Sveriges nya statsminister.

 

 

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)