Maktskifte i Tyskland

Text: Markku Juusola, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.10.2021

Socialdemokraterna vann det tyska valet. Kristdemokraterna (CDU) förlorade många röster. De gröna ökade sitt stöd mest.

Tyskland valde nytt parlament i slutet av september. Social-demokraterna, alltså SPD, fick bara lite mer röster än de andra partierna.

SPD fick 25,7 procent av rösterna. CDU fick 24,1 procent av rösterna. CDU förlorade väldigt många röster.

För fyra år sedan fick CDU mer än 30 procent av rösterna. Nu är CDU:s långa regeringstid slut i Tyskland. Samtidigt tar också Angela Merkels långa tid som Tysklands förbundskansler och ledare för CDU slut.

Förbundskanslern i Tyskland gör samma arbete som statsministern i andra länder.

Blir det en trafikljus-regering?

Olaf Scholz är ordförande för Socialdemokraterna. Han blir troligen Tysklands nästa förbundskansler. Men det blir svårt att bilda regering.

Scholz säger att CDU inte ska vara en del av regeringen. Däremot kommer Scholz kanske att försöka bilda ny regering med de gröna.

De gröna är nu det tredje största partiet i Tyskland. Också det liberala partiet FDP kan bli en del av den nya regeringen.

Scholz vill bilda regering före jul. En regering som består av SPD, FDP och de gröna har kallats för en trafikljus-regering, eller trafikljus-koalition. Koalition betyder samling. SPD:s färg är röd, FDP:s färg är gul och de grönas färg är grön.

Tysklands linje hålls kvar

Angela Merkel var i många år EU-ländernas viktigaste ledare. Hon uppskattades i Europa och annanstans i världen. Tyskland är Europas starkaste land. Särskilt Tysklands ekonomi är i gott skick. Därför väntar de andra europeiska länderna nu ivrigt på Tysklands nästa ledare.

Många experter tror att Tysklands linje fortsätter som förut och att Olaf Scholz blir ny förbundskansler. Tyskland kommer att ge större uppmärksamhet åt miljön och klimatförändringen om de gröna kommer med i regeringen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)