Många flyktingar kommer till Europa

Text: Petri Kiuttu, källor FNB, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.08.2015

I sommar har det kommit rekordmånga flyktingar till Europa.

I juli kom det över 100 000 flyktingar till Europa. I år har det redan kommit 340 000 flyktingar till EU-området. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har omkring 2 500 personer dött då de försökt ta sig över Medelhavet.

Största delen av flyktingarna flyr från krig och farliga förhållanden i länder i norra Afrika. Förr kom de flesta flyktingarna över Medelhavet till Italien. Den här sommaren har allt fler flyktingar tagit i land i Grekland. De flyktingar som kommer till Grekland är från Syrien, Afghanistan och Irak.

Organisationen Frontex som vaktar EU:s gränser varnar för ett den stora mängden flyktingar kommer att leda till en allvarlig humanitär kris.

Makedonien stängde sin gräns i förra veckan och försökte hindra flyktingar att komma från Grekland till Makedonien. Tusentals människor  fastnade i gränsområdet utan skydd. Det uppstod sammandrabbningar mellan flyktingarna och gränsbevakarna. Till slut lät Makedonien människorna komma över gränsen.

Flyktingar också till Finland Största delen av flyktingarna försöker ta sig till Tyskland eller Storbritannien. Tyskland är berett på 750 000 asylsökande i år. Det kommer flyktingar också till Finland, mycket fler än förut. Alla flyktingförläggningar är fulla. Eftersom flyktingarna är så många behöver Finland fort flera nya förläggningar.

I år har det redan kommit 5 000 flyktingar till Finland. Man tror att det kan komma upp till 15 000 flyktingar till Finland i år. De flesta kommer från Somalien, Irak och Afghanistan.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)