Många flyktingar på grekiska öar

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 09.10.2019

Det finns många flyktingar på öar som hör till Grekland. Det kommer nu igen mera flyktingar än för en tid sedan.

I augusti kom över 9 000 flyktingar via Turkiet till Grekland. I september kom 8 000 personer. Flyktinglägren på de grekiska öarna är fulla. En del av människorna tvingas sova utomhus Det finns inte tält åt alla. Det är också ont om mat.

Människorna är nervösa och stämningen är spänd i lägren. Det finns hela 12 000 personer i flyktinglägret Moria på ön Lesbos. Lägret är avsett för 4 000 personer.

I slutet av september tände någon en eldsvåda i lägret Moria. Eldsvådan började i en container där människor bodde. En människa dödades och 17 skadades. Greklands regering kräver nu att 10 000 asylsökande skickas tillbaka till Turkiet.

EU och Turkiet gjorde ett avtal 2016. Avtalet stoppade flyktingarnas väg till Europa. Till en början fungerade avtalet bra och antalet flyktingar sjönk fort. EU gav pengar till Turkiet som hjälpte och tog tillbaka flyktingar.

EU har lovat att Turkiets medborgare ska få visumfrihet. Men nu kräver Turkiets president Recep Tayyip Erdogan mera pengar av EU. Turkiet vill att EU ger pengar för att skapa en buffertzon vid gränsen mot Syrien.

Flyktingarna som kommer via Turkiet är inte turkar utan de kommer från flera andra länder.

Källor Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)