Många försöker ta sig från Afrika till Italien

Text: Markku Juusola, Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 31.05.2021

Den här våren har fler migranter och flyktingar anlänt till Italien än förra året. Hundratals människor har drunknat i Medelhavet när de har försökt ta sig till Italien från Libyen.

I år har 24 000 migranter och flyktingar kommit till Europa från Afrika. Det är ungefär lika många personer som förra året. Men i år har många fler migranter och flyktingar försökt ta sig över havet till just Italien. Det har kommit ungefär tre gånger fler migranter och flyktingar till Italien i år jämfört med året innan.

Ön Lampedusa ligger i Medelhavet, halvvägs mellan Italien och Libyen. Lampedusa hör till Italien. Det är därför många migranter åker dit först. Från Lampedusa försöker de nå andra delar av Italien och andra europeiska länder.

De senaste veckorna har tusentals nya migranter och flyktingar anlänt till Lampedusa från Libyen och andra afrikanska länder. Det är en farlig resa. Hundratals migranter har drunknat i år. De har transporterats med båtar som är i dåligt skick.

Bland dem som kommer över Medelhavet i båtar finns både migranter och flyktingar. Flyktingar flyr från förföljelse och krig. Migranter väljer att flytta för att få ett bättre liv. De vill till exempel hitta arbete eller återförenas med sin familj.

Italien vill att alla europeiska länder ska hjälpa till att ta emot flyktingarna. EU har försökt komma överens om en förnyad och förbättrad flyktingpolitik i flera år. Ännu har det inte lyckats på grund av olika åsikter i de olika EU-medlemsstaterna.

Källa: Yle, UNCHR

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)