Många lämnar Nepal för jobb utomlands

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.02.2020

Många nepaleser lämnar sitt hemland för att söka jobb utomlands. Många utnyttjas ändå i sitt nya hemland.

Varje dag packar över tusen unga nepaleser sin väska och flyttar bort från Nepal. Nepal är ett av världens fattigaste länder. Det finns inte arbetsplatser åt alla. De unga ger sig iväg för att få ett bättre liv.

Största delen av de som åker är mellan 20 och 40 år gamla. De har dålig eller ingen utbildning alls. Därför börjar de ofta jobba på byggen eller som hembiträden. Männen jobbar på byggen i till exempel Malaysia, Indien eller i rika länder i Persiska viken. Det finns många nepaleser i Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar. Arbetsförhållandena är ofta mycket dåliga.

En del nepaleser startar egna restauranger. Det finns minst 3,5 miljoner nepaleser som jobbar i andra länder.

Vanligt med utnyttjande

Binaya Acharya jobbar i sitt hemland Nepal. Han är anställd av Kyrkans utlandshjälp. Binaya säger att nepaleserna är villiga att göra stora uppoffringar för att komma bort från Nepal. Bianya säger att en del av kvinnorna vet att de kommer att bli utnyttjade och kanske tvingas att arbeta som sexarbetare i sitt nya hemland.

Det bor 30 miljoner människor i Nepal. I många länder är det ett stort problem om de unga flyttar bort. Nepals regering uppmanar ändå de unga att flytta utomlands. Det beror på att de unga sedan skickar en del av sin lön tillbaka till sitt gamla hemland Nepal. Upp till en fjärdedel av pengarna i statsbudgeten i Nepal är pengar som nepalesiska gästarbetare har skickat hem.

Källa Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)