Många möten för fred i Ukraina

Text: Maria Österlund, källor Yle, HS
Foto: FNB-Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.02.2015

De senaste dagarna har europeiska ledare förhandlat flera gånger för att försöka skapa fred i Ukraina. Fredsförhandlingarna fortsätter på onsdag i Vitrysslands huvudstad Minsk.

Redan i september slöts det första avtalet om vapenvila. Både de ukrainska regerings-styrkorna och de ryskvänliga separatisterna i östra Ukraina bröt ändå vapenvilan genast.

Den senaste tiden har striderna blivit allt hårdare. Flera tusen människor har dött och över en miljon människor har tvingats fly och lämna sina hem undan kriget. Det råder stor brist på både mat och mediciner i östra Ukraina.

Ukrainas president Petro Porosjenko säger att det är helt klart att ryska soldater strider tillsammans med separatisterna i östra Ukraina. Porosjenko vill därför ha hjälp med vapen från västländerna för att bättre kunna stå emot separatisternas styrkor.

USA har funderat på att hjälpa Ukraina med vapen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel är emot detta.

– Krisen i Ukraina löses inte med vapenmakt, har hon sagt.

Åtminstone Ukrainas, Tysklands och Frankrikes ledare träffas i Minsk på onsdagen. Det är meningen att också Rysslands, de ukrainska separatisternas ledare och Europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s representanter ska delta i mötet.

Man vet inte vilka villkor som läggs fram för att det ska bli ett slut på striderna. Det är möjligt att man föreslår självstyre för områdena Luhansk och Donetsk i östra Ukraina.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)