Många slags julfirande i Europa

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.12.2017

Julen firas på många olika sätt runt om i världen. I Finland firar vi vanligen jul hemma med familjen. I många andra länder är julen en social fest där man träffar vänner.

I Finland är man oftast hemma på julaftonen. Att gå till gravgården och tända ljus är en tradition för många finländare. I till exempel Storbritannien och Spanien är julfirandet ganska annorlunda.

I Storbritannien firar man vanligen julaftonen på sin pub. Där äter man också ofta julmiddagen. I stället för skinka äter man kalkon.

Julklapparna delar man ut först på juldagen. Gåvorna sätts i julstrumpor som man har hängt upp vid den öppna spisen.

I Storbritannien är det juldagen, 25.12, som är den viktigaste dagen under julfirandet. På annandag jul går flera miljoner britter på fotbollsmatch. Annandag jul är en av de populäraste matchdagarna i engelska ligan.

Alla har inte råd att köpa dyra inträdesbiljetter, men då kan man i stället gå till en pub. På puben kan man titta på matchen på tv. När man ser matchen på puben behöver man bara betala för ett glas öl.

I Spanien samlas hela släkten till jul. Där är det viktigaste att vara tillsammans och att äta gott. Också vin och sång hör till firandet.

Spaniens kung håller traditionellt ett jultal på julaftonen. Många spanjorer är katoliker. De går i kyrkan vid midnatt. Mässan kallas Misa del Gallo.

Källa Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)