Många våldsamma demonstrationer i USA

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.06.2020

Det har ordnats många demonstrationer i USA. Många demonstrationer har lett till våld. Demonstrationerna började efter att George Floyd dödades när han togs fast av polisen.

George Floyd var en svart man som greps av polisen i Minneapolis den 25 maj. Han var misstänkt för ett brott. Själva gripandet av mannen gjordes på ett våldsamt sätt. Floyd hade inga vapen på sig. Floyd trycktes mot marken och fick svårt att andas. Han bad polisen om nåd. Men polisen fortsatte trycka ner honom. Till slut kunde han inte andas.

En person som var i närheten filmade hela situationen. Videon spreds sedan snabbt på sociala medier.

Polisen medgav snabbt att Floyd hade dött i samband med gripandet. Fyra poliser fick sparken. I USA startade genast en diskussion om att polisen behandlar svarta människor sämre än vita.

Efter det här utbröt demonstrationer och oroligheter. USA:s president Donald Trump publicerade en varning på Twitter. I den hotade han våldsamma demonstranter. Efter det blev demonstrationerna våldsamma.

Nationalgardet tryggar delstaterna, utegångsförbud utlystes

Nu har de våldsamma demonstrationerna i USA fortsatt i närmare en vecka. Demonstranterna har slagit sönder och plundrat butiker. Oroligheterna har spritt sig till tiotals städer. Minst åtta människor har dödats i oroligheterna. Mer än tusen våldsamma demonstranter har gripits.

Delstaterna Minnesota, Texas och Washington har bett nationalgardet komma och hjälpa. I städerna Atlanta, Chicago och Miami har det varit utegångsförbud på natten. President Donald Trump har sagt att den amerikanska armén kan kallas in för att göra slut på de våldsamma demonstrationerna.

Trump fördes i trygghet

Demonstrationerna spred sig till huvudstaden Washington förra veckoslutet. Människor demonstrerade också utanför presidentens tjänstebostad Vita huset. Demonstrationen i parken Lafayette utanför Vita huset började lugnt. Lite senare blev också den demonstrationen våldsam.

På söndag kväll kastade demonstranter flaskor och tände eldsvådor. Polisen sköt mot  demonstranterna med vattenkanoner, gummikulor och tårgas. Många poliser skadades också. Enligt tidningen The New York Times fördes president Donald Trump i säkerhet i en bunker som finns under jorden i Vita huset.

Idrottsstjärnor kritiserar hur svarta behandlas

Flera toppidrottare har offentligt kritiserat det våld polisen använder. Tennisspelaren Naomi Osaka, basketstjärnan Michael Jordan, tennisspelaren Serena Williams och den engelska formel-1-föraren Lewis Hamilton har alla kritiserat hur svarta människor behandlas i USA.

Formel-1-föraren Hamilton säger att han stöder fredliga demonstrationer, men att han inte godkänner våldsamma demonstrationer.

Också många pop- och rockstjärnor kritiserar rasismen i USA och det våld polisen använder. Till exempel Axl Rose och Duff McKagan från Guns N´Roses, Serj Tankian från System of a Down och Jay Weinberg från Slipknot säger alla att de inte godkänner våld och inte heller det sätt på vilket president Trump sköter saker.

Källor HS, Yle

Demonstration på bro i New York.
Demonstranter marscherade över den kända bron Brooklyn Bridge i New York den 31 maj.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)