Migranter försöker nu komma till Spanien

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 29.08.2018

Största delen av de illegala migranterna som kommer till Europa, kommer till Spanien. Migranterna kommer från Afrika.

Migranterna som vill till Europa tar sig nu över Medelhavet till Spanien. Ännu i fjol kom de flesta via Libyen till Italien. Före det gick den populäraste rutten via Turkiet till de grekiska öarna.

Största delen av migranterna kommer från Marocko, Mali, Guinea och andra afrikanska länder söder om Sahara. I år har det kommit 30 000 migranter till Spanien.

Resan över Medelhavet är farlig. Minst 1 500 människor har drunknat i Medelhavet i år. Migranterna tar ändå allt större risker när de försöker komma till Europa.

Färre migranter kommer

Antalet migranter har ökat i Spanien i år. Men den sammanlagda mängden illegala migranter som kommer till Europa har ändå minskat ganska mycket. År 2015 kom det 1,8 miljoner flyktingar och migranter till Europa. År 2015 var flyktingkrisens svåraste år hittills.

Spanien har traditionellt varit positivt mot flyktingar och migranter. Det har kommit flera miljoner inflyttare till Spanien sedan 1990-talet. Största delen av dem har ändå kommit helt lagligt för att jobba. Till Spanien flyttar många efter jobb från östra Europa och från Latinamerika.

I somras vägrade Italien och Malta ta emot fartyget Aquarius som hade många migranter ombord. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez lät fartyget komma till hamnen i Valencia i Spanien.

Källa HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)