Migrantström till Lampedusa

Text: Maria Österlund, källor HBL, TT, HS
Foto: Lehtikuva / AFP / Zakaria Abdelkafi
Artikel publicerad: 19.10.2023

Det kommer väldigt många migranter till den italienska ön Lampedusa. Ön och hela Italien ber nu om hjälp.

Varje dag kommer många båtar med människor till den italienska ön Lampedusa. En del människor flyr undan krig, andra vill till Europa för att få jobb, utbildning och ett bättre liv.

Båtarna har startat från Tunisien. Men människorna kommer från olika afrikanska länder: Sudan, Mali, Etiopien, Elfenbenskusten, Tunisien, Guinea och Libyen.

Båtarna kommer till ön Lampedusa för att avståndet är kort. Den kortaste vägen mellan Tunisien och Lampedusa är bara 130 kilometer.

Vägen över Medelhavet är ändå farlig. Många båtar är små och har för många människor ombord. Många människor drunknar på vägen. Det är människosmugglare som sätter för många människor i dåliga båtar.

Ön Lampedusa är liten och har bara 6 000 invånare. Därför är det svårt när det kommer många migranter. I mitten av september kom det hundra båtar och 7 000 migranter på bara en dag.

Migranterna skickas vidare till andra orter på det italienska fastlandet. Men nu har många andra orter också börjat klaga. Vi måste ha hjälp, säger de.

Det är svårt att ge migranterna någonstans att bo. Alla mottagningscenter är redan fulla.
Hittills i år har 130 000 människor begärt asyl i Italien.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte Lampedusa i september. Hon sade att hela EU måste dela på ansvaret för migranterna.

Lampedusa karta.
Lampedusa är en mycket liten ö som hör till Italien. Ön ligger mellan Malta och Tunisien.
Karta: Wikimedia Commons, Heidi Ahlström

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)