Miljoner barn får inte gå i skola

Text: Markku Juusola
Foto: Unicef
Artikel publicerad: 23.09.2014

På grund av kriser får miljoner barn i världen inte börja skolan.

Just nu pågår ovanligt många kriser på flera håll i världen. FN:s barnfond Unicef har räknat ut att närmare 30 miljoner barn inte får gå i skola i höst på grund av olika kriser. Det pågår stridigheter bland annat i Syrien, Centralafrikanska republiken och Ukraina. Sjukdomen Ebola hindrar dessutom 3,5 miljoner barn från att gå i skola i västra Afrika.

Miljoner barn har tvingats lämna sina hem i länder där det är krig eller någon annan kris. Skolor har också förstörts eller rånats.

Unicef stöder skolgången för barn i krisländer. Unicef ordnar med tillfälliga skollokaler för flyktingbarn. Unicef delar också ut många miljoner häften, pennor, väskor och andra skoltillbehör till barn i krisområden.

Unicef hjälper också i Gaza. Målet är att alla barn ska ha en plats när skolorna börjar.

I västra Afrika hälper Unicef barn som inte kan lämna sina hem på grund av sjukdomen Ebola. De barnen får undervisning via radion.

Varje år är det 60 miljoner barn som inte får gå i skola. Unicef samlar in pengar för att hjälpa barn i länder där det är kris. Vem som helst kan donera pengar till Unicef.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)